måndag 14 september 2009

Vad är detta då?

Den här växer på utspridda ställen i trädgården när den inte hålls efter rejält,härjar vilt.
När den vissnat står det kvar ihåliga rödbruna 'rör',ungefär som metspö i bambu fast ganska spröda stammar eller stjälkar.Sprider sig med rotskott och blir upp till 3 meter,nån kännare som vet vad det är för växt?


9 kommentarer:

Arboarkticum sa...

Parkslide, Fallopia japonica. :-) Pampig - men lite väl påträngande om den får vara ifred för mycket.

Hanneles paradis sa...

Parkslide ska du aldrig låta växa i en trädgård, mycket invasiv.

Anonym sa...

Även om den ser fin ut så man måste man hålla efter den noga så att den inte blir ett problem. Jag tror att "Trädgården på Lyngby prästgård" skrev om att den var besvärlig och nästlade sig in ibland allt annat. /Pia

Carina sa...

Jag gillar den, den växer upp runt altanen som är ganska öppen och gör det ombonat men nödvändigt att hålla efter för att inte bli en djungel,gillar arboarktiker också..:)

Prästgårdseva sa...

Tack Carina för de vänliga orden om min trädgård.
Tittade in här lite hastigt och ser till min FASA, att du har parkslide. Ta bort det innan det är för sent!
När det etablerat sig är det outrotligt och lägger under sig allt i sin väg. Aggressivt är bara förnamnet. Och det går inte att 'hålla efter'. Rensar man bort stjälkar eller ytliga rötter kommer det upp igen och rötterna fortsätter att lömskt infiltrera allt större ytor. Titta på bilderna på min sida (juni,tror jag). Inne i djungelgrönskan finns bl.a. ett ganska stort rhodendendronbuskap levade begravt. Beståndet är väl åtminstone 100 kvadratmeter över jord. Men under jorden är det många gånger större. Lite som ett isberg. Hela gräsmattan är nu minerad och flitig klippning och borthuggande av alla nya skott hjälper inte.
Visst är det exotiskt och himla fräckt. Det finns inte en besökare, som inte berörs när man möts av denna enorma växtkraft och djungelkänsla. Men huga! Vi diskuterar hela tiden hur vi ska kunna få bort det. Massiv kemisk bekämpning är inte min melodi. Och rötterna är grova som trädrötter och går djupt. Och precis som kirskål ger varje kvarlämnad rotbit nya plantor.
Så ersätt det av något annat frodigt medan du kan!
Lyckatillkramar

PS Gillar skarp dina foton!
Kommer tillbaka när jag har lite mer tid

Carina sa...

Oj,rena skräckisen! Det lustiga är att här har den växt i 17 år och finns nu i nu 2 bestånd(rensar den rejält för den står ganska nära till grannen) ,kanske det är lerjorden(gammal åkerjord) som gör att den hindras av den rasande framfarten.Hade den i ett hörn av trädgården först,grävde sen upp en klump som flyttades till altanen,då dog det som var kvar i hörnet.Säkert försvunnen i 5 år men återkom förra året,tillbaks för revanch??

Annika Christensen sa...

Det där är en vilde men vackert!
Annika

Carina sa...

Hej Annika!
En vilde med växtkraft!har just fått lite om och kringkunskap av Arboarktikum och Eva som ska bli mitt rättesnöre i ur och skur;)

Carina sa...

Och Hannele som gav mig ett varnande finger..